Piirainen: Maakunnan yhtenäisyydestä

Ajankohtaista,Etusivu

Kainuussa lähdettiin maakuntauudistusvalmistelua tekemään ns. piikkipaikalta. Hallintokokeilun kokemus ja rakenteet antoivat hyvät lähtöasetelmat maakuntauudistukselle. Näillä eväillä olisi ollut hyvä lähteä uusille urille.

Valmistelua on tehty esivalmisteluineen puolitoista vuotta ja ollaan vasta alkutekijöissä. Tosin, omalta osaltaan tähän on vaikuttanut maan hallituksen huopaaminen maakuntauudistuksen lainsäädännön tiimoilta, mutta siitä huolimatta Kainuun tulisi olla pidemmällä valmistelun osalta. Meillä kaikilla on peiliin katsomisen paikka.

Olisi odottanut, että hallintokokeilun hyvät kokemukset olisivat nostaneet maakuntahengen uusille urille. Ikäväkseni on todettava, ettei näin ole käynyt. Maakuntahenki on kadonnut ja tilalle on tullut epäluottamus tai omaneduntavoittelu. Se mikä on ollut yhteistä toimintaa koko Kainuun alueella hallintokokeilun jälkeen näyttää olevan murenemassa.

Tämä johtaa tilanteeseen jossa yhteistyön tekeminen Kainuussa näyttää olevan mahdotonta. Esim ns. tukipalveluissa Kainuu on pystynyt toimimaan yhtenäisenä joukkona, mutta nyt näyttää tukipalvelutkin hajoavan ja pirstaloituvan useisiin pienimpiin osiin, kun päinvastoin tulisi tukipalvelut järjestää suurempina kokonaisuuksina, jotta rahaa säästyisi sosiaali- ja terveyspalveluiden lisäksi maakunnan kehittämiseen sekä elinvoimaisuuden vahvistamiseen.

Tietohallintopalveluiden ja ateria- ja puhtaanapitopalveluiden maakuntatasoinen järjestäminen toisi toimintaan tehokkuutta/säästöjä ja mahdollistaisi rahoituksen käyttöä toisaalle. Rahoituksen osuus ei ole maakuntauudistuksen myötä Kainuulle kasvava, päinvastoin joudumme todella tarkkaan määrittelemään järjestämisen ja tuotannollisuuden tarpeet.

Kainuun hallintokokeilun aikana teimme tuottavuutta parantavia toimenpiteitä ja muutettiin rakenteita. Maakuntauudistuksen rahoituksessa näitä tehtyjä toimenpiteitä ei ole ainakaan vielä huomioitu mitenkään. Asia vaatii vahvaa edunvalvontaa Kainuun toimijoilta hallituksen suuntaan, jotta uusi maakunta voisi aloittaa toiminnan suurempien talousvaikeuksien saattelemana.

Maakuntauudistuksen valmisteluun täytyy saada uusi vaihde päälle ja vahvempi yhteishenki sekä tavoite uudistuksen onnistumiseksi.

Raimo Piirainen

Maakuntauudistuksen ohjausryhmän vpj